marți, 17 mai 2011

NOAPTEA MUZEELOR ÎNTR-UN “ORAŞ DE PROVINCIE”


Acest eveniment de succes ce s-a desfăşurat în întreaga ţară,şi nu numai,a deschis porţile a peste 40 de muzee.Cu mic,cu mare,însetaţi de cunoaştere,dar fără posibilătăţi financiare,mulţi oameni au profitat de această sărbătoare pentru a descoperi lucruri noi,sau pentru a pătrunde şi mai bine înţelesul acestora.           
Desigur,au fost şi mulţi care auzind din vorbă în vorbă că e “moca”au “bătut”drumul degeaba,neinteresându-i prea mult arta.Am întâlnit in unul din muzeele vizitate şi persoane care “au venit ca să fie văzute de “x” sau “y” ” ştiind că aceştia nu vor rata o aşa ocazie.
La Brăila,această iniţiativă remarcabilă a avut parte de prezenţa multor iubitori de artă. Aceştia au prins aripi la vederea inconfundabilelor opere ale renumiţilor pictori Grigorescu,Tonitza,Ressu,Iser etc.Să amintim de sculpturile lui Nică Petre:SEMINŢELE,INCANTAŢIILE,ADAM ŞI EVA.
Cum să uităm oare de cel ce a crescut în mahalaua Comorofca,şi a făcut cinste prin creaţii precum CODIN,CHIRA CHIRALINA,NERANŢULA,acestui “oraş de provincie”?În casa ce-i poartă numele zac şi acum uitate uneori de timp,lucruri ce i-au fost dragi.
Dar doar ce-i doi fac cinste urbei noastre? Nae Ionescu, Vasile Băncilă, Anton Dumitriu, Ana Aslan, Edmond Nicolau?Să-I dăm la o parte?ŞTIU…E trist,cum pe măsură  ce “Civilizaţia creşte, cultura scade”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

conducem cadillac-uri în vise de noapte

conducem cadillac-uri în vise de noapte